4. Sayı İlkbahar 2006

15,00 

Stokta yok

Açıklama

TADIMLIK

Sofra, yolcunun yiyeceği, azık, üzerinde yemek yenen yer, örtüsünü anlamlarına geliyor. Sofranın kurulduğu yerde yeni bir mekân oluşur diyebilir miyiz? Bir park düşünün, ağaçlar, çiçekler, çimenler ve siz elinizde bir örtü ve bir yemek sepeti ile gelip bu yeşilliğin ortasına oturup, örtünüzü açıp sofranızı kurunca, orası artık başka bir yere dönüşmüştür.

Sofra kurulduğu her yeri tadı, kokusu, renkleri ve sesi ile dönüştürür. Tek kişilik bir sofra da kimi zaman kalabalık bir sofra kadar keyifli olabilir; sofra bir çekim alanı oluşturur evin içinde, etrafında oturulur, üzerinde sohbet edilir, hakkında dedikodusu yapılır, sinirlenince dağıtılan bir alandır sofra, örtüsü o günün anlamına ya da yemeğin içeriğine göre değişebilir, sofrayı toplamak sofrayı kurmak kadar keyifli olmasa da, her öğün ile kendini yeniler, üzerine konan her tabak, her meyve her bir şeker tanesi ile renklenir. Davetkar ve misafirperverdir sofra. Sofraya fazladan konan bir tabak beklenmedik bir misafirin işaretidir.

YemekveKültür’ün sofrasını kurarken keyifli, sürprizli anlar yaşadık. Soframızı hazırlarken her zaman yanımızda olan sevgili Turgut Kut’a özellikle teşekkür etmek isteriz. Bu sayı Tan Oral’ın yeme alışkanlığımıza eleştirel bir yaklaşımı ile açılıyor ve ardından, mide bir masal diyarıdır, diyor Elif Şafak. Bu masal diyarı bizi nerelere götürüyor, neleri hatırlatıyor, neleri keşfetmemizi, araştırmamızı sağlıyor? İstanbul’un unutulan lezzetleri ve tariflerini hatırlatıyor Sennur Sezer, hayatımızın kimliği kokular nelerdir diye soruyor Ayşe Kilimci, 19. yüzyılda Osmanlı saray mutfağının tadları, mutfak defterleri, sofra adapları, Behiç Ak’ın bir başka sofrası, Semih Özkan’ın seçtiği ilginç formlardaki şarap kapları, Aybala Yentürk ile Girit mutfağından ot yemekleri, ekmeğin bin bir karşılığı, eski Mısır’da yiyecek ve içecek, bu sayımızda da keyifli bir sohbet ile Yıldız Cıbıroğlu, Musa Dağdeviren’in hatırlatması ile Ca dolması ve yemeğin törensel hazırlık aşamaları, gıda katkı maddelerinin bilmediğimiz yönleri, K. Murat Güney’in soframıza katkısı lezzetli bir yazı, yemek kültürünün bilimkurgudaki temsilleri ve Cafer Zorlu’nun düşündüren karikatürü soframızdaki bazı tadlar. Bu tadları dergi tasarımı ile tadılabilir hale getiren Ulaş Güzeldoğu’ya teşekkürler.

YemekveKültür yayın hayatına başlayalı bir sene oldu. Bir yaşımızı kutlarken emeği geçen herkese, reklamları ile dergimize destek olan tüm kurum ve kuruluşlara, soframızın sürekli misafirleri abonelerimize ve okuyucularımıza teşekkür ederiz. YemekveKültür, sofrasına davet ettiği sizleri derginin tadları, dergi sofrasının düzenlenmesi ile ilgili düşüncelerinizi posta kutusuna ve e-mail adresine bekliyor.

2006 yılında sizlere, hızla akan ve hızlandırılmış zaman içinde bereketli sofralarda, yavaş yavaş ve keyifle yenen yemekler, yeni tadlar ve sohbetler dileriz…

İçindekiler

Tadımlık – Yayın Kurulu
Mide Bir Masal Diyarıdır – Elif Şafak
Hayatlarımızın Kimliği Kokular  – Ayşe Kilimci
İstanbul’un Unutulan Lezzetleri – Sennur Sezer
Unutulmuş Halk Yemeklerinden Yedi Tarif  – Musa Dağdeviren
19. Yüzyılda Osmanlı Saray Mutfağı – Özge Samancı

Masa da Masaymış ha – Edip Cansever
Ekmek – Mustafa S. Kaçalin
Girit Toprağını Hatırlatan Ot Yemekleri – Aybala Yentürk

Çay – Behçet Necatigil
Anadolu’nun Şarap Kapları – Semih Özkan
Gıda Katkı Maddeleri – Artemis Karaali
Naile Hanımın Mutfağı – Yıldız Cıbıroğlu

Sofra Adabı – Metin Eloğlu
Ca (İskilip) Dolması – Musa Dağdeviren
Ülkemizde Bir İlk, Uluslararası Etnobotanik Kongresi – Füsun Ertuğ
Eski Mısır’da Yiyecek İçecek Araç ve Gereçler – Celal Ustaer
Yemek Kültürünün Bilimkurgudaki Temsilleri – K. Murat Güney